Elhunyt Buzánszky Jenő!
2015. január 11. írta: Tibi5000

Elhunyt Buzánszky Jenő!

Néhány perccel ezelőtt láttam meg a szomorú hírt én is, miszerint az Aranycsapat legendás jobbhátvédje, olimpiai bajnok, valamint világbajnoki ezüstérmes játékost 90 évesen, az esztergomi kórházban érte a halál, hosszas betegeskedés után.

A Sport-Király is már több cikkben kifejtette, hogy az Aranycsapat legkésőbb távozott játékosát az intenzív osztályon kezelik, és hullámzó az állapota. Fia, ifjabb Buzánszky Jenő nemrég már arról beszélt, hogy édesapja egészségéért már csak imádkozni lehet.

A futballistát időközben többször is megoperálták, eközben a szervezete is erősen legyengült, még karácsony előtt került be a kórházba, ahonnan sajnos már nem jött ki. A 49-szeres válogatott futballista a Pécsi VSK-nál kezdte karrierjét, de 1947 és 1960 között a Dorogi Bányász igazolt játékosa volt, ahol hátvéd létére több mint 20 gólt lőtt. Emiatt is a dorogi stadion Buzánszky Jenő nevét viseli 2010-től.

Természetesen az angolok elleni mérkőzésen is játszott 1953-ban, neki is köszönhetjük 1952-ben az olimpiai aranyérmünket, valamint '54-ben a világbajnoki ezüstérmet, emellett edzőként is támogatta a Dorogi Bányászt. 

1993-ban Dorog díszpolgárává avatták, szintén '93-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2010-ben a Prima Primissima díjat vehette át, 2011-ben pedig a Nemzet Sportolójává avatták.

A legendás játékos 89 éves volt. Nyugodjék Békében!

Kép: Wikipédia

Sport-Király

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sport-kiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr207062807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2015.01.12. 06:09:22

Odaát már várták a többiek.
süti beállítások módosítása