Törökország-Magyarország
2013. március 26. írta: Tibi5000

Törökország-Magyarország

Már megszokhattátok, hogy a Sport-Király jó esetben minden magyar válogatott mérkőzésről készít egy kis bejegyzést a meccs előtt, most ez sem történt másként. Először egy kis esélylatolgatás, amit a Focikatalógus nevű oldal állított össze:

Egy kis esélylatolgatás
Inkább hazai győzelem A tények Inkább vendég győzelem
A két csapat az elmúlt 3 évben háromszor találkozott. A lejátszott mérkőzések gólaránya Törökország csapatának kedvez (5:3).  
Ebből a csapatok egyszer játszottak Törökország stadionjában, a gólarány pedig a hazaiaknak, Törökország csapatának kedvez (3:0).  
  Az elmúlt fél évben Törökország egyszer sem nyert hazai pályán, egyszer játszott döntetlent és kétszer kapott ki. Az elmúlt fél év mérlege szerint Magyarország egyszer nyert idegenben, ezzel minden meccsét megnyerve. Ezek alapján nagyobb sikerrel vetteMagyarország az utóbbi mérkőzéseit.
  Ha az elmúlt egy évben, a VB selejtező mérkőzésein nyújtott hazai teljesítményt nézzük, Törökország 1 győzelmet és 1 vereséget könyvelhetett el. A vendég csapat, Magyarország pedig idegenben kétszer nyert. Ez alapján Magyarország szerepelt jobban.
  Az elmúlt egy évben Törökország olyan csapatokat győzött le hazai pályán, mint pl. az Ukrajna vagy az Észtország. A Magyarország pedig olyan csapatokat vert idegenben, mint pl. a Csehország, azÉsztországMagyarország erősebb ellenfeleket tudott legyőzni (akik előkelőbb helyen szerepelnek a Focikatalógus All-Time toplistán).
  Az elmúlt egy évben Törökország olyan csapatoktól szenvedett vereséget hazai pályán, mint pl. a Románia. A Magyarország gárdáját pedig olyan csapatok győzték le idegenben, mint pl. a Lengyelország.Magyarország csapatát erősebb ellenfelek voltak csak képesek legyőzni.
Törökország 736., Magyarország 844. a Focikatalógus All-Time toplistáján. Ez alapján Törökország jobb csapatnak tűnik.  
  A Focikatalógus látogatói a tippjeik alapján inkább vendég győzelmetvárnak.

A Focikatalógus szerint Magyarország válogatottja nyeri ezt a találkozót.
Ezen a meccsen kívül a D csoportba játszik még Észtország Andorrával, illetve Hollandia Romániával. Forrás: Origo Sport
Na de mit várnak az újságírók a mecstől?:

A románok elleni balszerencsés döntetlen ellen után mit vársz a magyar csapattól Törökországban, ahol 29 éve nem nyertünk?

Hegedűs Henrik, blogger, Népsport: Ha komolyan gondoljuk a második hely megszerzését, akkor kockáztatnunk kell, hiszen a románok is nyertek Törökországban. A magyar válogatott sosem tudott bekkelni, én most is nagyobb kockázatot látok abban, ha óvatosan megyünk bele a meccsbe. Olyan taktikát kell felépítenünk, amelyben a kulcsjátékosaink adottságai felértékelődnek. Ha Szalainak beadásokra van szüksége, akkor a támadásokkal járjanak fel a szélső védőink is, ha pedig egyénileg Dzsudzsák emelkedik ki a csapatból, akkor vegyük le róla a védekezés terhét. Jobb, ha saját magunk teremtjük meg a kockázati tényezőket, mert így azok kiszámíthatóbbá válnak, és tudunk reagálni.

Szilágyi László, FourFourTwo: Lehet, hogy megismétlődik a 2006-os forgatókönyv, amikor itthon kikaptunk 4-1-re a norvégoktól, de pár nappal később idegenben vertük a bosnyákokat. Mivel kirúgják a török kapitányt, ha nem nyernek ellenünk, bízhatunk Avci mester szakmai felkészületlenségében.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Az őszi magyar-törökön orra bukott az ellenfél

Szabó Dávid, Hír TV: Sokkal magabiztosabb védekezést és a kevés helyzetünk kihasználását várom. Biztos pokoli hangulat fogadja majd a csapatot, ezért aztán az egy ponttal már elégedett lennék. A török csapat sem verhetetlen otthon, ez már ebben a vb-selejtezőcsoportban is kiderült. Létfontosságú a hazai csapatnak a három pont és az állásával játszó Abdullah Avci szövetségi kapitánynak is, biztos az első perctől nekiesnek a magyar csapatnak. Az első fél óra nem rólunk fog szólni, de ha kihúzzák a fiúk kapott gól nélkül, és ezután mi rúgnánk a meccs első találatát, akkor biztos vagyok benne, hogy lesz annyi tartása a csapatnak, hogy ne kapjon ki.

Simon Tamás, az [origo] Tudomány rovatának vezetője: Javíthatatlanul optimista vagyok a válogatott mérkőzései előtt, a meccsek után pedig sokszor a sportrovat agyára megyek azzal, hogy miért nem dicsérik eléggé a fiúkat. Kell is a biztatás: ahogy Király mondta a meccs után, egy telt házas Puskás-stadion átsegíthette volna az utolsó tíz percen a csapatot. Mindegy, ezt a gyenge román csapatot Bukarestben megverjük, kontrákból. A törökök elleni meccs nehezebb lesz, de itt is három pontot várok. Csak annyit kérek Egervári Sándortól, hogy Rudolf mindenképpen játsszon, akármilyen a formája és az erőnléte. Ha ugyanis Koman mellett lenne még egy olyan emberünk a pályán, aki meg tud és meg is mer csinálni egy cselt, tud húzni valami váratlant, akkor nyílik már annyi tér előttünk, hogy onnan helyzetig tudjuk vinni a játékot. Egy sorral hátrébb Hajnal helyett Eleket játszatnám, és sztártámadók helyett pedig szívesen látnék új arcokat is elöl (már csak az egészséges verseny miatt is). Hajrá, Magyarország!

Galambos Péter, az [origo] Gazdasági rovatának újságírója: Félek, hogy kikapunk, de már a román meccs előtt is ezt mondtam volna, mert meggyőződéses pesszimista vagyok.

Hegedűs Gergely, az [origo] Sport rovatának újságírója: Ha a románok elleni játékot tudjuk kedden is hozni, akkor egy döntetlen körüli eredményre jók lehetünk. A továbbjutás felé terelő győzelemhez viszont szerencse is kell, mert annyi helyzetünk nemigen lesz, mint pénteken, a kapunkra viszont legalább ötször annyi lövés fog jönni.


Mennyire roppanthatta meg a csapatot, hogy két pontot elbuktunk a 92. percben?

Hegedűs Henrik: Ez egy mentális kérdés. Mourinho nyilatkozta nemrég, hogy a felkészülés alatt nem a taktikát vagy a kezdőcsapat kijelölését tartja a legfontosabb feladatának, hanem azt, hogy minden játékosával tudatosítsa: képesek a győzelemre. Az ehhez szükséges magabiztosságot pedig azzal próbálja átadni a csapatnak, hogy részleteiben is alaposan megtervezett taktikát épít fel, pontról pontra felvázolja, hogyan és miért fognak nyerni. Ha a játékosnak szüksége van kapaszkodóra, a pluszerőt az edzőjétől és a felkészüléstől remélheti, ez most hatványozottan igaz ránk is. Szerintem pozitív, hogy Dzsudzsák Balázs magukban kereste a hibát a románok elleni meccset követően, és bár nem örömhír, hogy buktunk két pontot, adott esetben a jogos düh is megfelelő motiváció lehet Törökországban. A hibákon keseregni értelmetlen.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Koman Budapesten szerencsés gólt szerzett, azzal egyenlítettünk

Szilágyi László: Nagyon fogadkoznak a játékosok, én hiszek nekik. Tehát nem rogytak meg.

Szabó Dávid: Ez a játékoskeret már sok mérkőzést megélt együtt, voltak benne nagy és fájó vereségek is, de mindig meg tudtak újulni. A törökök ellen például egy meccsen belül tudtak váltani. A román meccsen már túltették magukat, ez a két elvesztett pont nem most, inkább a vb-selejtezők végén fájhat majd nekünk.

Galambos Péter: Remélem, van annyi vér a pucájukban, hogy megroppanás helyett iszonyúan felhúzták magukat azon az égbekiáltó lúzerségen, ahogy a románok ellen elbuktak két pontot.

Hegedűs Gergely: Szerintem ennyit ki kell tudni heverni egy nap alatt, a játékunk nem volt rossz. Nincs itt semmiféle átok, a második gólt csak magának köszönheti a csapat, a 80. perctől érthetetlen módon leálltak, holott csak tíz percet kellett volna még ugyanúgy focizni, mint addig, és akkor sima a győzelem. Kérdés, hogy az utolsó tíz perc mennyire volt a fáradtságnak betudható, mert a törökök Andorra ellen rápihenhettek a meccsre, Egervárinak viszont nem igazán van a kezdőkkel azonos szintű focistája frissíteni.


Milyen kezdőt küldenél pályára?

Hegedűs Henrik A nevekben nem szeretnék elveszni, az biztos, hogy túl nagy variációs lehetőségeink nincsenek. Arra számíthatunk, hogy a törökök labdabirtoklásra építenek majd, emiatt nekünk a saját térfelünkről indított támadásvezetésben kell gondolkodni, ez pedig előtérbe helyezheti a keret gyorsabb tagjait: Dzsudzsák, Gyurcsó vagy Kovács István komoly szerepet kaphat a kontrajátékban. Emellett kérdés, hogy a szélsőink építik a támadásainkat, és a centerünk fejezi be (Szalai) a tizenhatoson belülről, vagy épp ellenkezőleg, a kaputól visszalépő csatárok (Szabics) segítik azt, hogy a (fordított oldalon játszó) szélsőink kerüljenek gólhelyzetbe.

Mivel stílusában a védelmünk a legkevésbé rugalmas csapatrész, itt csak az a kérdés, Egervári Sándor hol húzza meg a leshatárt: a kapunktól 20-25 méterre, hogy elkerüljük a védelem mögé betett mélységi indításokat, vagy ennél távolabb, hogy labdaszerzés után kedvezőbb helyzetből támadhassunk egy rendezetlen török védelem ellen. Előbbi a biztonsági megoldás, utóbbiban viszont egyaránt benne van a meglepetésgyőzelem, de akár a komolyabb vereség lehetősége is.

Szilágyi László: Király - Vanczák, Korcsmár, Kádár, Halmosi - Pintér, Hajnal - Koman, Kovács, Dzsudzsák - Szalai.

Szabó Dávid: Király - Varga, Vanczák, Korcsmár, Kádár - Koman, Pintér, Elek, Dzsudzsák - Hajnal - Szalai

Simon Tamás: Király - Varga, Vanczák, Korcsmár, Kádár - Pintér, Elek, Halmosi - Rudolf, Koman - Böde. És még mindig nem késő visszahozni Husztit a csapatba!

Galamos Péter: Megyeri - Vanczák, Korcsmár, Kádár, Halmosi - Koman, Hajnal, Pintér - Rudolf, Szalai, Dzsudzsák.

Hegedűs Gergely: Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Mészáros, Kádár - Elek, Pintér - Koman, Hajnal, Dzsudzsák - Szalai. A románok elleni pszichés teher miatt jól jött Király rutinja és karaktere, most azonban a bravúrokra jobban képes Bogdánra szavaznék, valami azt súgja, a kapitány is ezt teszi. A védelemben a szélsőhátvédek jól teljesítettek, belül volt bizonytalanság, de ha hozzányúlnánk, az lehet, hogy többet ártana, mint amennyit használ. Ezzel együtt lehet, hogy Egervári beveti Liptákot Mészáros helyén, ő korábban is bátran változtatott hátul.

Középen volna benne logika, hogy Szabics helyett Elek kezdjen, és két szűrővel játsszunk Isztambulban, Hajnal pedig előrébb lépjen Szalai mögé. Ha lenne még egy Szalai-szintű támadónk, az első félidőt neki adnám, és csak csereként hoznám a románok ellen önmagához képest tompának tűnő Szalait. A formáját visszanyert Rudolf alkalmas lenne erre, de őrá még várni kell.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Szalaira kulcsszerep vár Isztambulban


Öt meccs van hátra, megyünk még Hollandiába, Isztambulba, Bukarestbe is, meglesz a második hely?

Hegedűs Henrik: Ez már nem csak rajtunk múlik. Mivel a kijutás - figyelembe véve a pótselejtezőt is - szerintem nem reális elvárás, a legfontosabb, hogy minél tudatosabb koncepció legyen a játékunkban, lépésről lépésre építkezzünk. Ha az irány jó, eredmény is lesz, ellenkező esetben amúgy is mindegy, hogy a kockás papíron mit számolgatunk. Ha csak Hollandiától kapnánk ki a hátralévő meccseken, az is bravúr lenne, mégsem garantálja, hogy megszerezzük a második helyet. Alapjában véve a játékkoncepcióban hiszek, nem az eseti eredmények hajszolásában.

Szilágyi László: Ha most nyerünk, akkor pótselejtezünk. Ha nem, akkor nem. Ennyi.

Szabó Dávid: Ha a románokat megvertük volna, biztosan állítanám, hogy meglesz a második hely a csoportban. Nincs veszve még a továbbjutás, így viszont nagyon nehéz lesz, annak tudatában, hogy idegenben nem megy az erősebb ellenfelek ellen. Nagyon bízom a csapatban, hogy Törökországban és Romániában is pontot tud szerezni, és a két rivális nem bír majd egymással Bukarestben.

Galambos Péter: Nem lesz meg sajnos, mert ahhoz még két bravúr kéne a háromból. Meg azért sem, mert meggyőződéses pesszimista vagyok.

Hegedűs Gergely: Nagyjából 20-30 százalék esélyünk van a továbbjutásra, Isztambulból és Bukarestből legalább négy pontot kellene elhozni, amihez bravúrok kellenek. Az eddigi mérleg rendben van, Egervárival az 1986 óta tartó nihilben egy fokkal közelebb állunk a világversenyekhez. Ez annyit jelent, hogy most már nem lenne egetverő focicsoda a kijutásunk, de kb. olyan bravúr- és szerencsesorozat kellene hozzá, mint korábban a szlovákok, szlovénok vagy lettek kvalifikálásához. Ehhez jó alapot ad, hogy Egervári csapata egységes, és általában taktikusan játszik a fontos meccseken. Ami leginkább megtorpedózhatja az álmokat, az továbbra is a finoman szólva is rapszodikus védekezés.

Mint minden ilyen bejegyzés után szoktam írni, de érdekeljen minket, hogy a törökök kivel és hogyan állnak fel, mi szurkolók mással nem tudjuk buzdítani a csapatot, csak szurkolással!!

HAJRÁ MAGYAROK!

A bejegyzés trackback címe:

https://sport-kiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr85174048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása