Interjú Pászkány Árpáddal!
2013. március 25. írta: Tibi5000

Interjú Pászkány Árpáddal!

 

 

Ki kezdeményezte az együttműködést?
– Olyan szempontból mi, hogy mindenképpen kerestünk már egy ideje olyan klubot a szomszédos országokból, amellyel mindkét fél számára gyümölcsöző partneri kapcsolatot tudunk kiépíteni. A CFR-nek jelenleg például 56 profi játékosa van, és ebből 32-34-re van szükségünk annak érdekében, hogy a különböző sorozatokban elegen legyünk. Sokakat adtunk kölcsön, ők most például a román, portugál, orosz, svéd első osztályokban szerepelnek. A cél az volt, hogy a jövőben koncentráljuk ezeket a kölcsönadott játékosokat, hiszen szerintünk előnyösebb, ha egy klubnál készülhetnek egyszerre többen. Felállítottunk egy szűrő rendszert, ezeknek kellett megfelelniük a kluboknak, ezt a vetélkedőt pedig az FTC nyerte. Közel két éven át mértük fel a helyzetet, és ez alapján már 80%-ban előzetesen is az rajzolódott ki, hogy a Ferencváros ideális partner lenne – mondta Pászkány Árpád.

Magyarországon belül csak a Fradi jött szóba? 
– Országonként egy klubra koncentráltunk.

Miért a Ferencváros? 
– Mert megvan a megfelelő infrastruktúra, és ez csak tovább javul majd, a hozzáértés is jelen van a klubnál. Ami különösen döntő volt, hogy van egy olyan akarat, amely szerint gyorsan szeretne eredményes lenni a klub, ez nekünk kiemelten fontos szempont volt, hiszen nem mindegy, milyen szinten kell helytállniuk a kölcsönadott játékosainknak. Orosz Pál is elmondta, hogy jövőre cél a Bajnokok Ligája-szereplés, de azt gondolom, a múltja kötelezi is a klubot erre. Az FTC nyert VVK-t, ami az UEFA kupa-elődje, meg kell próbálni felemelni a korábbi sikerek közelébe a klubot. Én úgy gondolom, hogy a Fradi számára a következő lépésnek a BL-csoportkörnek kell lennie.

Értelemszerű, hogy elsősorban a peremembereket adják majd kölcsön a magyar klubnak. Ők ténylegesen képviselnek olyan szintet, amellyel a BL elérhető? 
– Két szálon is elképzelhető a játékos mozgás. Mondok egy példát arra, hogy milyen szintű játékosokat tudunk kölcsönadni. Mielőtt a jelenleg már Anzsiban játszó Traoré sztár lett volna, ő is kölcsön lett adva általunk, de ugyanígy volt Deac is, aki tőlünk került a német Schalke csapatához, előtte pedig szintén kölcsönben máshol szerepelt. Ők jól teljesítettek, később pedig komoly összegért adtuk el őket. Tehát nem arról van szó, hogy ezek nem annyira jó játékosok lennének, inkább fiatalokról van szó. De gazdasági rációk is felmerülhetnek, hiszen ha valaki mondjuk 28 éves, és hamarosan lejár a szerződése, akkor már nehezen lehet értékesíteni, így értelemszerűen a CFR számára előnyt élvez az a játékos, aki fiatal, még évekig a miénk, és később akár jelentős haszonnal továbbértékesíthető. Ellenben az említett 28 éves játékos máshol még jelenhet erősítést. De nem csak a bővebb keret játékosai kerülhetnek az FTC-hez. Ha például a CFR nem nyeri meg a bajnokságot egy szezonban, és nincs esélye a BL-re, a Fradinak viszont akkor éppen van, akkor meg tudjuk erősíteni a magyar klub keretét olyan játékosokkal, akik előtte már játszottak a BL-ben, őket kölcsön tudjuk adni egy fél évre például.

A Fradi fizet majd ezekért a játékosokért? 
– Az átigazolás térítésmentes. Vannak viszont egyéb egyezségek, amelyek a játékosok esetleges értékesítését származó jövedelmeket szabályozzák majd.

Ön Fradi-szurkoló? 
– Én nem voltam Ferencváros-szurkoló, bár azt nem vitatom, hogy az erdélyiek többségének a magyar futballt leginkább a Ferencváros jelenti. A Fradi-pályán is most járok először, bár többször is elmentem már mellette, de most volt lehetőségem először meccsen jönni. Hozzátenném, amikor van egy együttműködésünk egy külföldi klubbal, onnantól más szemmel nézek én is arra a portugál, orosz vagy német egyesületre, és így van ez már az FTC esetében is.

Biztosan sokan megkérdezték már Öntől, miért nem vállalt eddig szerepet a magyar futballban.
– Ilyen szinten valóban ez az első kapcsolatom. Földrajzi okokból például a Lokival voltak és vannak is kapcsolataink, de azok más jellegűek. Azt egyébként szeretném elmondani, hogy örvendetes, hogy ennek a két klubnak is új stadiont épít az állam, pedig a gazdasági recesszió ezt a térséget sem kerülte el. Meggyőződősem, hogy ez állami feladat, nekem sajnos ez nem adatott meg, én saját tőkéből építettem stadiont Kolozsváron.

A hírek szerint több mint 100 millió eurót fektetett be az évek során a klubba, de az évek során racionálisan működő egyesületet faragott a CFR-ből. A Ferencvárosnak vezetői szinten is segít majd a meglátásaival? 
– Teljesen nyíltan állok egy ilyesfajta segítséghez igény esetén, mert mi tényleg végigjártuk ezt az iskolát. És mondhatom, nagyon költséges iskola volt, nagyon sok téves lépésünk volt, a Fradit szívesen megkíméljük ezektől. De most ott tartunk, hogy elmondhatom, sokat tudunk a futballról. Mindent nem, azt szerintem még Blatter sem, de a kapcsolatrendszerünk és a tapasztalatunk az FTC-nek is sokat érhet.

Mi a legfőbb tanácsa Kubatov Gábornak?
– Hogy legyen következetes, ne adja fel soha. Akkor se ha a bíró a csapata ellen fúj, és akkor sem, ha háromszor nem nyer egymás után a Fradi.

A bejegyzés trackback címe:

https://sport-kiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr985171411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása