"Muszáj végig támadnunk, mert védekezni nem tudunk" - interjú
2013. március 07. írta: Tibi5000

"Muszáj végig támadnunk, mert védekezni nem tudunk" - interjú

 

A hétvégén jön a várva várt derbi. Mit vár a meccstől?
– Semmi többet, mint bármelyik másiktól. Normális mérkőzés lesz, nem különleges. Jelenleg szégyellem magam a tegnapi teljesítményünk miatt, a pápai találkozó volt a legfeketébb nap a Ferencvárosnál eltöltött időszakom alatt, mivel nem hoztuk magunkat mentálisan sem. Döntő, hogy a kisebb csapatok ellen hogyan szerepelünk, mi pedig a derbi lázában majdnem elfelejtettük a Lombardot. Majdnem kiestünk. Két arcunk van. Az egyik, amit a Dinamo Kijev vagy a Steaua ellen láthattunk, a másik a jelek szerint a pápai. Álltunk kiesésre, aztán 4-2-re kaptunk ki. Majdnem elfelejtettük a Ligakupát, pedig az a sorozat is nagyon fontos nekünk. Mindenki az Újpestről beszélt, túl sokat is, ez nem volt túl előnyös. Emellett van egy csomó sérültünk, Leonardót pedig fel kell építeni, mivel nyolc hónapja nem játszott. Jovanovic, Alempijevic nem bevethető, Somalia sem száz százalékos, szóval négy alapemberünk kiesett, és akkor még Kleinről, Ottenről nem is beszéltem. Persze mindent megteszünk, hogy a hétvégén jók legyünk.

Nem üthet vissza, hogy több kulcsember is 120 percet játszott szerdán?
– Nem hiszem. Inkább örülök, hogy kaptak plusz 30 percet. Nem voltunk jók, így örömteli, hogy a terhelésben kaptak egy kis pluszt. Nem vagyunk elég erősek fizikailag. Ha a sprinteket összevetjük a Bundesliga-csapatok adataival, sehol nem vagyunk. A Mainz vagy a Schalke statisztikáit például ismerjük, a közelükben nem vagyunk... Ha az Európa Ligát el akarjuk érni, magasabb szintre kell lépnünk ebben a tekintetben is. Le kell csökkentenünk a Nyugat-Európával szemben fennálló különbséget, ha vissza akarjuk vezetni a Fradit az őt megillető helyre. Talán az utolsó esélye ez a Ferencvárosnak, hogy visszaszerezze azt a hírét, azt a szerepét, ami megilleti. Nyomás van rajtunk ebből a szempontból, hiszen ha nem lesz meg az Európa Liga, megbuktam, megbuktunk. Nem az Újpest számít, hanem az a 12 teszt, ami még a tavasszal előttünk áll.

Mi az, ami eldöntheti a találkozót?
– Magunkat kell adnunk, folyamatosan kell mennünk előre. Pápán ismét látszott, hogy védekezésben elég gyengék vagyunk, ezt tudják az ellenfelek is. A támadójáték jelenleg az egyedüli erősségünk, szóval erre kell építeni. Emellett a nézők nem akarnak labdatologatást látni. Más lehetőségünk nincsen. Remélem, izgalmas, szép mérkőzés lesz erőszak nélkül. Szívvel kell játszanunk és nem szabad attól tartani, hogy esetleg kikaphatunk. Lehet egy-két meglepetés a kezdőben, Somalia pályára léphet, de talán Leonardo is kaphat pár percet. Megígérni viszont ezt nem tudom.

Milyen ellenfélre számít?
– Először is nagyon sajnálom Jos Daerdent, akit ismerek, játékosként nagyra tartottam és edzőként is nagyon tisztelek. Együttérzek vele. Hogy a kérdésre is válaszoljak, az Újpest jó csapat, talán cserbenhagyták az edzőt a játékosok, de ellenünk már teljesen másképp fognak szerepelni, mint a Paks ellen.

Sokan úgy vélik, akár ki is üthetik a hétvégén szétesett csapat benyomását keltő Újpestet.
– Erre egyáltalán nem gondolok. Egy ilyen vereség, egy ilyen sokk után egy csapattól mindig valamilyen reakció jön. Az edző is új, szerintem 200 százalékot fognak nyújtani.

Készülnek kiemelten egy vagy több újpesti játékosra?
– Több jó futballistájuk is van. Láttam őket Győrben, ahol 2-0-ra vezettek, aztán kikaptak 3-2-re. Christ például jó, de mondhatnám Antónt is, aki most el lesz tiltva.

Azt is hallani, többen arra fenik a fogukat, hogy a Fradi most majd visszavág a történelmi 0-6-ért. Jelenthet ez plusz terhet?
– Hát egy hatos elég komoly vereség, az tény... De az már régen volt, azóta sok új játékos érkezett. Bízom benne, hogy mindenki élvezni fogja a hangulatot, és mindazt megünnepeljük, ami az elmúlt évtizedekben a stadionban történt. Tartozunk ennyivel a múltnak, Albert Flóriánnak. Nem a 6-0 számit, ilyesmiről nincsen szó. Sokkal fontosabb, hogy ez lesz a stadion búcsúmeccse a bajnokságban.

Azért ezt leszámítva is elég nagy nyomás nehezedhet a csapatára. Mégiscsak mindenki azt várja, hogy ebben a helyzetben csak a Fradi győzhet.
– Szó sincsen nyomásról, a focit élvezni kell. Ha érzi az ember a nyomást, már baj van. Szórakoztatni kell az embereket, akik fizettek a belépőért. Messi nem érzi magát nyomás alatt. Szabadnak kell lenni a pályán, persze ezzel együtt a megfelelő felelősséget is vállalni kell, és mindig a három pont megszerzésére kell törekedni.

Úgy látszik, mostanában nagyon egymásra talált a tábor, a csapat és Ricardo Moniz. Minek köszönhető ez?
– Nem tudom az okát, és csak hálás lehetek ezért. Ha nem teljesítek, akkor meg kicsinálhatnak, nincsen ezzel semmi gond. Magammal szemben éppen elég kritikus vagyok.

El tudja képzelni, milyen hangulat várható vasárnap?
– A múlt hétig sok fogalmam nem volt, de azóta láttam néhány klipet a YouTube-on. Mit mondjak, semmi máshoz nem lehet hasonlítani.

Nyílt edzést is tart a csapat, amelyre sok szurkolót várnak.
– A szurkolói hátszél mindig egyfajta motor a csapatnak. Félek viszont, hogy csalódást fogunk okozni, hiszen a 120 perces Ligakupa-meccs után nem fogunk teljes tempóban gyakorolni, hiszen akkor fáradtak lehetnénk a hétvégén. Akik nem játszottak, azok fognak komolyabb terhelést kapni.

Karrierje során volt már ilyesmiben része?
– Nem, de nyílt klub vagyunk, nincsenek titkaink. Egyszerű emberek vagyunk, nem kell semmit túlmisztifikálni. Mindenki láthatja, hogy mit csinálunk, persze az ellenfeleken kívül.

Egy kicsit előretekintve... Kihívás, hogy a tavasszal a többi hazai meccset nem a megszokott stadionban játssza majd a csapat?
– Még azt sem tudom, hol fogunk a jövő héten edzeni... Nem lesz öltözőnk, konditermünk, elveszítjük az otthonunkat. Úgyhogy valóban lesznek gondok. (FOTÓ: FRADI.HU)

Kicsit elkanyarodva a fő témától, kérdésre válaszolva Ricardo Moniz arról is beszélt, milyen tapasztalatokat szerzett a magyar labdarúgásról hazánkba érkezése óta.

– Amikor fiatal voltam, a magyar egy nagy futballnemzet volt. Nagyobb, mint Hollandia, mi sehol nem voltunk addig, amíg Cruyff színre nem lépett. Nagy hagyományai vannak ennek a sportágnak Magyarországon, az emberek szeretik, ha támad a csapatuk. Vissza kell adnunk nekik ezt az élményt. Csilus 17 éves, de megkapja nálunk az esélyt. Miért nincs ezer ilyen fiatal? Az utánpótlás-nevelést fejleszteni kellene, az utánpótlás-edzők fontosabbak, mint Ricardo Moniz. Én átmeneti vagyok, ha kikapok négyszer, kirúgnak. Büszkévé kell tenni a közönséget, nekünk a Fradinál az ország elsőszámú csapataként pedig egyfajta üzenetet is kell közvetítenünk –fogalmazott a holland.

Ha kíváncsi vagy arra is, az Újpest "új" edzője mit nyilatkozott a kinevezéséről és a derbiről, ide kattints!

A bejegyzés trackback címe:

https://sport-kiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr45121939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása