Október 19!
2012. október 19. írta: Tibi5000

Október 19!

Ma, 2012. október 19.-én, 27 éve annak, hogy 1. lett Nigel Mansell az 1985.-ös Dél-Afrikai nagydíjon. Próbáljuk felkutatni az emlékeinkben, mi s történt előtte, és azóta, mióta megnyerte a nagydíjat.

Mint a bajuszos, sikeres forma-1-es versenyzőről írunk most, aki az 1985-ös Dél-Afrkai nagydíjon első lett. Mögötte csapattársa, Keke Rosberg végzett, akinek ugyan nehezebb dolga volt, mert ő a harmadik helyről indult, Nigel Mansell pedig pole pozícióból. A verseny legjobbja, Nigel 1:02,366 idő alatt teljesítette meg a több mint 300 kilométeres távot.

A leggyorsabb kör időeredménye 1:08,149 volt, amit a második helyezett, Keke Rosberg csinált meg. És még nem is beszéltünk a harmadikról, a francia Alain Prostról, aki 1955-ben látta meg a napvilágot, de azért legfőbb témánk mégis Nigel Mansell.Ő egy évvel később, '53-ban született, Angliában. Nem csak világbajnok lett 92'-ben, 93'-ban pedig CART bajnok lett, bár ez a versney már 2008-óta megszűnt.

Első nagydíja, 1980-ban volt, az osztrák nagydíj, ahol a 40. körnél abba kellett hagynia motorhiba miatt. Érdekesség, hogy akkor még egy hellyel Keke Rosberg, nagy vetélytársa is megelőzte, akivel azóta már csapattársak, és barátok voltak. Első győzelme pedig öt évre rá, 1985-ben volt, az európai nagydíjon. Mögötte végzett a híres-neves, azóta már elhunyt Aryton Senna és Keke Rosberg. (A nagy vetélytárs). Azóta kezdték el kitartóan skandálni a nevét a szurkolók, a bátornak is nevezték, aki meg merte ellőzni Sennát.

Ha már az első győzelméről írtunk, az utolsót sem hagyhatjuk ki, ami az 1994-es Formula 1 Ausztrál nagydíj szezonzárú futama volt. Igen, az a legendás nagydíj volt, ahol részt vett Schumacher, Damon Hill, Mika Hakinnen, stb... De a legngayobb arc mégis Nigel Mansell volt. Rá egy évre hagyta abba profi karrierjét, utolsó nagydíja Spanyolországban volt, ahol már a 18. körben kiesett Meghajtás miatt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sport-kiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr1004858198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása