A 2012-es olimpia helyszínei!
2012. október 07. írta: Tibi5000

A 2012-es olimpia helyszínei!

Mint azt már a 2018-as vb-blog beszámolón is látható volt, megnéztünk néhány helyszínt, aztán pedig értékeltük 1-től 10-ig. Most sem lesz ez másként, csak most nem a 2018-as vb helyszíneit nézzük, hanem az olimpia néhány helyszínét. Ne szórakozzunk, kezdjünk is bele. Egyébként a bejegyzés történelmi ennek a blognak a számára, ugyanis a leghosszabb cikknek készül. Remélem az is lesz!

Aquatics Centre: Ez a helyszín a műugrás, a szinkronúszás, úszás, öttusa úszószáma, paralimpiai úszás. Gyakorlatilag egy "vizes stadion". Befogadóképessége nem éri el a 20 ezret, konkrétabban 17500 ember tudja begyömöszölni magát a stadionra. Még 2011-ben adták át, teljesen új, de azért a költségvetésről is szót kell ejteni, a befogadóképesség bizony nem éri el a 20 ezret, ellenben a költségvetés meghaladja a 265 millió fontot. 2008-ban kezdték el építeni, az építményt Zaha Hadid tervezte. Ennek az építménynek pedig külön története van, a régészek egy vaskori város maradványait, és találtak négy csontvázat is. Az épület egyébként 2.8 tonna súlyú, csupán két helyen van letámasztva az északi részén. (Igen, a tető tényleg szépen van kidolgozva, nagyon praktikusan, de valahogy ez a befogadóképesség nem nagyon tetszik. Tehát akkor a 10-ből, erre 6 pontot adok!)

Basketball aréna: A sportágak: kézilabda, kosárlabda, kerekesszékes kosárlabda, kerekesszékes rögbi. Az átadás 2011 Befogadóképessége viszont csak 12 ezer. 2009 októberében kezdték el az építkezést, hát, 2011-re lett meg. A 35 méter magas épület a negyedik legnagyobb az Olimpiai parkban, ezért azért figyelembe kell venni. Az olimpiai játékok után a stadiont lerombolják, részeit valószínűleg újra felhasználják és/vagy áthelyezik. (Ha az Aquatics Centre "csak" hat pontot kapott, ezzel nem mérhető össze, elégedjen meg egy négy ponttal! :D)

BMX Track: Már a nevéből is hallható és látható, BMX-ről van szó, tehát a kerékpározás stadionja ez. A befogadóképessége 6000 2011 tavaszán kezdték el építeni a pályát, mivel ez egy kinti "stadion", így csak a buckákat kellett megépíteni. Sajnos erről sok mondanivaló nincs, annál több dicséret, ugyanis azokat az úgynevezett "buckákat" nagyon szépen megcsinálták, remek pálya lett belőle. (Egy tuti erős 7 pont!)

Brands Hatch: Na, ez az igazi stadion! 1953-ban adták át, tehát már nem mai gyerek, továbbá itt rendezik a paralimpiai országúti kerékpárt, befogadóképessége kemény 150 000. A Brands Hatch Anglia egyik legismertebb autó és motorversenypályája, országszerte nagyon népszerű. A verseny legnagyobb esélyesét Alex Zanardit tartják. (Ez sem rossz pálya, holtversenyben van a BMX Track pályával, szintén hét pontot kap!)

City of Coventry Stadium: 2005-ben adták át, ez sem kevésért, kereken 113 millió font volt az építkezési költség, tényleg gyönyörűen meg lett csinálva a stadion, ami a labdarúgásnak ad helyet. Az Angol másodosztályban játszó Country City stadionja ez, amit az olimpián is felhasználtak. Mindenestül együtt 12 futballmérkőzést játszanak itt, tehát beleértve a női bronzmeccset is. Arénát annyira szépnek találták, hogy a 2015-ös rögbi vb-re is kiválasztották helyszínül. De azért addig át kell egy kicsit változtatni a stadiont. ( Mi is szépnek találjuk, felülnézetből egy csoda, ez aztán stadion a javából. 8 pontot kap!)

Copper Box: Itt rendezik a kézilabda, az öttusa vívószáma, és a csörgőlabda olimpiai sportágakat. A 7000 férőhely mellett azzal is eldicsekedhetett, hogy az nagyon sok elődöntőt és a döntőt is itt rendeztek, kézilabdában. Más képen doboznak is nevezik, ugyanis felülnézetből egy jó nagy dobozra hasonlít. A szurkolók, "mint azt a nagy dobozt, ahol király a hangulat"-ként emlékeznek rá. (Mi is emlékszünk még rá, tényleg nagyon jó volt a hangulat, talán annak is köszönheti, hogy megkapja tőlünk a 6 pontot!)

Dorney Lake: A Dorney Lake, a vad vízi-evezés helyszíne. A 2,2 km-es tó hihetetlen élvezetet nyújt a vadvízi-evezőknek, persze ebbe az is benne van, hogy az olimpiák történetében a vad vízi-evezés az egyik legizgalmasabb és legszórakoztatóbb sportág, e mellett nem csak ez a sportág helyszíne a Dorney Lake, hanem a kajak-kenu egyik számát is itt rendezik, bár az csak a paralimpiai játékoknál volt. 2006-ban találták ki ezt az egészet. ( Felülnézetből gyönyörű, tiszta víz e van a Dorney Lake-nak, megérdemli, hogy olimpiai rendezvényeknek legyen a helyszíne. Egyszóval nem a legjobb, de van benne valami plusz, úgyhogy ez is kap egy hatost!)

Earls Court Exhibition Centre: A röplabda játékoknak ad otthont ez a Stadion, aminek egyébként már történelme van. Nem csak stadionként használják, más kulturális programoknak is helyet ad. A 19 000 férőhelyes stadiont C. Howard Crane tervezte, illetve építette. Az egyetlen olyan stadion, amely ilyen múlttal rendelkezik. (Hát, ezért meg is kaphatja a közepes pontot, tényleg értékeljük, azt, hogy nem csak egy stadionról van szó, de láttunk ennél sokkal szebb stadiont is. Na, itt megakadt a tudás! Nézzük át! A stadion magába kap 2 pontot, azért, mert más kulturális programoknak is helyet ad, kap két pontot, és gyakorlatilag ennyi lenne a pontozás, tehát összesítve kap, (egy kis jóindulattal), 5 pontot!)

ExCel: Mi csak úgy ismerjük az ExCel-t, mint azt a nagydarab stadiont, ahol mindig telt ház van! Na, most egy kicsit másképpen láthatjátok, ha felkeresitek a 2012don nevű blogoldalt, amelynek fő témája a 2012-es nyári, londoni olimpia. Rémisztő látni azt a képet, amikor nincs senki, ugyanis, tényleg, én is mindig ahhoz szoktam, hogy dugig van. Pedig a képen csak néhány játékos készülődik a játékhoz. (Nem is ragozok tovább semmit, megérdemel egy 5,5-et).

Greenwich Park: Meg kell hagyni, ez sem rossz. A felépítése és az akadályok is nagyon el lettek találva, igazi "lovaknak" való! Meg persze lövészeknek! A 180 hektáros birtok biztonságot nyújt a gazdáknak és a lovaknak, ugyanis most nem lett magasítva amin át kell ugraniuk, szóval szinte biztos, hogy nem esnek majd le a lóról. (Mi meg majd leestünk ijedtünkben! Tényleg ki van csinosítva ez a park, ápolt stb..., stb..., Megér egy 7 pontot!)

Hadleigh farm: A montenbike-biciklik kerekei is nagy port fognak kavarni ezen a korántsem könnyű pályán, illetve "farmon". Úgyhogy a bicikliseknek nagyon meg kell tekerniük a győzelemért, a szó összes változatában értve. Augusztus 11., és 12. között játszották a versenyeket a férfiak és nők. Egy 3000 ember körű belül fér majd el. A Weald Country Park lett volna a helyszín, de a rendezők meggondolták, és a Hadleigh Farm-nak adták át a helyszíni jogot. ( Nagyon zsír az akadálypálya, nem hiszem, hogy valakinek is ellenére lenne, ha adnék rá egy 7-t!)

Hampden park: Itt van újra a foci! Az 52 ezres befogadású stadion bérlője, nem más mint a, Quens Park Rangers.  1903-ban nyitották meg, de 1999-ben újra meg kellett csinálni az alapokat, így eléggé megváltozott a stadion. (Minden képen hozzá van adva az a pontokhoz, hogy még csak most került fel a Park Rangers az első osztályba, és már 52-res befogadású stadionja van. Itt a várva várt 9 pont, már csak egy kicsi kell, hogy meglegyen a tízes! (Hehe, UEFA öt csillag :D))

Hampton Court: Ez csak egy mellékes helyszín, tehát ezt nem értékelném ha nem baj! Sorry :)

1. Hampden Park 9p

2. City of Coventry Stadium 8p

3. Hadleigh Farm 7p

3. Greenwich Park 7p

3. Brands Hatch 7p

3. BMX Tarck 7p

7. Dorney Lake 6p

7. Copper Box 6p

7. Aquatics Centre 6p

10. ExCel 5,5p

11. Earls Court Exhibition Centre 5p

12. Basketball Arena 4p

A bejegyzés trackback címe:

https://sport-kiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr954818216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása