Pars Krisztián cigizik?
2014. november 01. írta: Tibi5000

Pars Krisztián cigizik?

Avagy a cigaretta káros hatásai

Úgy tűnik,  több millió híresség mellett Pars Krisztián is hódol a káros szenvedélyeknek, az RTL Klub "Celeb vagyok ments ki innen" forgatásán szívott el egy cigit mindenki példaképe, olimpiai bajnok kalapácsvető.

És akkor tevődik fel a kérdés, hogyha rendszeresen cigarettázik, az valószínűleg a teljesítményére is hatással van. A Blikk megkérdezte Krisztián edzőjét, ő mit szól ehhez:

– Amíg Krisztiánnal nem egyeztettem, nincs mit mondanom ebben a témában – árulta el Németh Zsolt az újságnak, elég szűkszavúan. 

Mint már említettem, nem csak az ötkarikás bajnok cigarettázott, több neves sportoló is már szájába vette a cigarettát, és sokaknak nem egyszeri alkalom volt.

– A régi váci bajnokcsapatban tudtam, hogy Aranyos, vagy Nagy cigizik, de tisztában voltak azzal, hol a határ. A meccs előtti dohányzásért büntetés járt, de egyszer sem kaptam rajta őket - mondta Csank János vlt szövetségi kapitány, szintén a Blikk megkeresésére. 

Továbbá azt is elmondta, hogy a mostani játékosok között már nem divat a cigarettázás, mert pontosan tudják, hogy azért eddzenek, hogy tágítsák az ereiket, a cigi pedig pont szűkítő hatást vált ki.

Nekem is volt páciensem, aki gyakorlatilag láncdohányos volt, mégis kiválóan teljesített a sportpályán. A dohányzás által keltett oxigénhiányos állapot azonban befolyásolja a teljesítőképességet, így Pars Krisztiánnak is javasolnám a káros szenvedély elhagyását - mondta Kóczán István belgyógyász.

Az összegzés tehát az, hogy a cigaretta semmilyen körülmények között nem árt sem magánembernek, sem sportolónak, sőt, megrövidíti az életkort is, és rengeteg káros hatása is van még emellett. A sportolóknak meg pláne nem lenne ajánlatos pöfékelni.

 

Cigaretta - miért, hogyan, mikor?

A cigarettát először a kilencedik század környékén használhatták, Dél-Amerikában, vékony rudak segítségével, amit később átvettek a maják is, de ők általában csak rituálék során használták, mint kellék. Emellett trópusi helyeken is elterjedt volt a dohány, a pipa, és a szivar.

 

A cigaretta keresztmetszete:
1. A szűrő, amely 95%-ban cellulóz-acetátból készül
2. A szűrőt borító papírréteg
3. A dohányt borító papírréteg
4. A dohány

Forrás és kép: Wikipédia

A fogyasztás

A cigaretta mára már az egész világon elterjedt. Európában a férfiak 46 (!!!) százaléka dohányzik, az USA-ban egy kicsit jobb a helyzet, de tény, hogy az egész világ szeret bagózni, és ennek meg is fizetik az árát. Pontosabban, az egyre növekedő árát.

 

Fotó: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://sport-kiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr126853919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása